FIBER og egenskaper

FIBER og egenskaper

Visste du at... 

 

Det finnes mange ulike garn på markedet og alle har sine spesielle og ulike egenskaper. Her kommer en kort oversikt over noen av de mest vanlige fibrene som brukes i strikkegarn.

Ubehandla ullgarn har en veldig god elastisitet og trekker seg tilbake til sin opprinnelige form selv etter lang tids bruk. Plagg i ull, blir lette samtidig som de isolerer og blir varme.

Bomull er mykt, men er et tungt fiber og er heller ikke særlig elastisk. Fordelen er at garnet er sterkt og har god observeringsevne og passer derfor ypperlig til klutestrikk. Bomull leder heller ikke varme og passer også til grytelapper. Bomull holder godt på fasongen og kan vaskes ofte og på høy temperatur.

Superwashbehandlet ull er behandlet på en slik måte at det tåler å vaskes i maskin uten at det tover. Behandlingen går ut på å lukke skjellene på ulla slik at de ikke griper inn i hverandre og tover. Ulempen er at ullas naturlige egenskaper ødelegges og varmer dermed mindre.

Alpakka har mange av de samme egenskapene som saueull, men holder ikke formen like godt. Fibrene kommer i fra hårene fra pelsen på dyret som gjør garnet varmere og mer isolerende enn saueull. Det inneholder ikke lanolin slik saueull gjør, men har allikevel naturlige vannavisende egenskaper.

Merinoull stammer fra merinosauen og er et av de mykeste ullfibrene. Fibrene er lange og glatte.

Til slutt har vi mohair som kommer fra hårene til mohairgeita. Fibrene er lengre og mindre elastisk enn saueull. Garnet brukes ofte som følgetråd med feks merinoull.

Det finnes også blandingsgarn med feks bomull og ull der begge fibertypenes egenskaper kan utnyttes.

Det kan være lurt å tenke over hvilke egenskaper du vil legge vekt på i valg av garn i forhold til hva du skal strikke. 

 

Ønsker deg ei fin uke!

Marlyn

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.