Historien om Ivelandskofta

Historien om Ivelandskofta (Boningstrøya)

 

 

Iveland kommune har mange gårder spredd rundt i kommunen. I gamle dager ble det strikket "på hver en gård" og barna lære tidlig å strikke i heimen. Det ble strikket trøyer i feks  trulovingsgave  (forlovelsesgave). Den eldste boningstrøya   er strikket i 1836.

 

 

Eielandskofte
Eielandskofte

 Hver gård hadde sine egne spesielle mønster som hadde noen fellestrekk. Det ble på et tidspunkt satt i gang et "ettersøkingsarbeid" av alle disse ulike mønsterbordene. Det var ikke så mange heile trøyer igjen, men det ble funnet biter og lapper av ulike mønsterborder som folk i bygda hadde tatt vare på. Det ble samlet inn mønsterborder fra 24 ulike gårder, bla Løland, Mjåland og Eieland.

Til Iveland kommunes 150 års jubileum i 1986, ble det laget ei kofte, som inneholder en del av disse bordene.

Dette er nå den offisielle Ivelandskofta.

Trøyene ble opprinnelig strikket i heimespunnet garn, med rødt mønster på svart bunn. Den spesielle rødfargen ble kalt ivelandsrød. Den fargen er ikke å få kjøpt i vanlige butikker, men kjøpes på Strikkedrøm. (2023)

Etter at kofta, eller trøya, lenge har vært litt glemt, har den nå  fått en oppsving etter at kundene mine og andre har sett den blitt strikket opp i ask ullgarn i andre farger, spesielt i fargen naturhvit på grå bunn. 

 

Kilde: Ivelandskofta 1986, Kulturarven -registrering -nedtegning og gjenskaping

  

Ivelandskofte i Ask ullgarn