Hvordan måle strikkefasthet slik at plagget får riktig størrelse

Strikkefasthet

I strikkeoppskriftene står det nevnt strikkefastheten på plagget du skal strikke. Strikkefastheten er det antall masker du får når du måler bredden og høyden på strikkearbeidet ditt. Feks står det 10 masker pr 10 cm på pinne 10. Har du flere en 10 masker pr 10 cm, må du bruke tykkere pinne, har du fære masker, må du bruke tynnere pinner. Det er viktigst at målene stemmer i bredden. Høyden kan reguleres med å strikke flere eller færre omganger. Du kan event bytte til andre pinner.

Det er ikke bare tykkelsen på pinnen som bestemmer strikkefastheten. De ulike type pinner du bruker, kan også endre strikkefastheten,. Feks strikker jeg strammere med firkantpinner, enn med metallpinner.

Strikkefastheten på garnet du kjøper er kun veiledende og anbefalt til garnet. Bruk de pinnene du må ha for at strikkefastheten skal stemme i forhold til oppskriften. Feil strikkefasthet, gjør plagget mindre eller større i forhold til målene.

Strikkefastheten måles med å legge plagget flatt på et bord. Bruk en linjal eller målbånd og tell hvor mange masker du får pr 10 cm uten å strekke i tøyet.

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.